В началото на всички видове ориз, е пълнозърнестият или както често ние го наричаме – кафяв ориз. Процесите на преработка, през които преминава зърното на ориза, са смилане и полиране. Най-външният слой на оризовите зърна (обвивка, корпус) се отстранява, за да се получи кафяв ориз. Кафявият ориз е с цяло и непокътнато ядро и ядката остава обвита с всички слоеве трици. Готвенето на белия и кафявия ориз се различава по време на готовност. Повечето бели сортове ориз са напълно готови за около 15 минути. Докато пълното приготвяне на кафявия ориз отнема приблизително двойно време. Съвет: предварително накиснете ориза във вода, преди да се сготви. Минималното време за накисване трябва да е не по-малко от 10-15 минути. Можете да сложите във вода кафявия ориз за една нощ и след това да го сварите. Кафявият ориз е изключително подходящ да се приготвя и с гъби, леща, грах, домати и други зеленчуци, пилешко, свинско и телешко месо. Оризът може да се включи и в рецепти със салати, както и като самостоятелна гарнитура.